woensdag 10 augustus 2016

Zelf jam maken


Hey!
Ben je in een creatieve bui en heb je zin in iets lekkers? Maak zelf jam! Zelf jam maken is super makkelijk en nog lekker ook. Je kunt van vele vruchten jam maken; bijv. aardbeien of blauwe bessen. Blauwe bessenjam is mijn favoriet.      Laatst heb ik in Vriezenveen  blauwe bessen geplukt. Hier kun je zelf blauwe bessen (ook rode bessen) plukken. Het kost vier euro per kilo. Dus dat is best goedkoop voor heerlijke, gezonde bessen!
Wat heb je nodig?
  • 1250 gram blauwe bessen
  • 500 gram halfzoute geleisuiker (gewone kan ook, maar hier zit wel meer suiker in)
  • Genoeg (leuke) potjes voor de jam
  • Etiketten
  • Houten lepel
  • Grote, diepe pan
  • Klein trechtertje
Hoe maak je het?
  1. Weeg 1250 gram blauwe bessen af en maak ze goed schoon.
  2. Zet je pan op het vuur.
  3. Doe de blauwe bessen en de geleisuiker in de pan.
  4. Laat de blauwe bessen goed warm worden en roer af en toe, zodat de gehele massa niet aanbrand. 
  5. Na een tijdje zul je zien dat de massa begint te koken. Dan moet je het nog 1 minuut laten doorkoken en dan is je jam klaar! 
  6. Giet je jam nu in je potjes. Met een trechtertje zorg je dat niet alles er naast gaat. Let op! Je moet je potjes helemaal vol schenken. Als je dit niet doet, gaat je jam na een tijdje schimmelen. 
  7. Draai de deksel er goed en stevig op. Dit kun je bijv. doen met een theedoek, de jam is namelijk nog heel heet, anders brandt je je vingers. 
  8. Zet de pot met je jam 5 minuten op de kop. Dit zorgt ervoor dat alles goed wordt gemengd. 
  9. Als kers op de taart plak je op je jampotje nog een leuk etiket.
Tip! Als je je jampotje nog leuker wilt maken, doe dan een leuk stukje stof over de deksel.

  
Bij de Xenos kun je geschikte jampotjes vinden!

Veel plezier en DIY!!!!

Xxxx Rosa en Anna.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten